CITATE-HERMANN HESSE

b8ebcf0e1c603ae5d307b69213da111e--hermann-hesse-herman-hesse-quotes

Din pacate, nu ma pot considera o cititoare asidua, insa in trecut cand am gasit un autor care ma intriga, nu am putut evita sa ma adancesc mai mult in trairea lui cumparand mai multe opere literare semnate de el.

Unul dintre acestia este Hermann Hesse a carui precocității și energii l-au indus sa scrie volume de intensitate si valoare cum putine se gasesc. Prima carte care am citit-o de acest scriitor a fost „Siddhartha” si a venit ca o provocare a profesoarei de italiana, (pe cand studiam la liceu in Italia), care dand clasei o lista de carti pentru vacanta de vara, ne -a spus ca putini o aleg pe aceasta deoarece pare a fi prea introspectiva, prea „grea”.

Sa vedem cateva dintre citatele lui Hermann Hesse pentru a-i patrunde mai bine gandirea!

 • „Nu, faptul de a fi iubit nu-ţi aduce fericirea. Dar a iubi, aceasta este fericirea!”
 • Hermann-Hesse-Quotes-25-the-best-ones-AllQuotes.info-„Se numeşte iubire tot ce este la modul superlativ, se numeşte iubire capacitatea noastră de a înţelege, de a zâmbi durerilor. Iubire pentru noi înşine şi pentru destinul care ne-a fost dat să-l împlinim. Se numeşte iubire alipirea noastră la tot ce percepem ca fiind Cel ce nu poate fi perceput, la ceea ce El vrea să facă, chiar dacă încă nu putem să-L vedem şi să-L înţelegem.”
 • „Nimic nu a fost, nimic nu va fi, totul este, totul constă din esenţă şi prezent.”
 • „A căuta înseamnă a avea un scop. A găsi însă înseamnă a fi liber, a rămâne deschis, a nu avea un scop.”
 • „Prin meditare profundă avem posibilitatea de a anula timpul, de a vedea toată viaţa trecută, prezentă şi viitoare în simultaneitatea ei.”
 • „Nu este al meu dreptul de a judeca viaţa altui om. Trebuie să judec să aleg, să dispreţuiesc numai pentru mine. Doar pentru mine şi atât.”

64a6c93781763a1bc809805c23034fde

 • „În măsura în care am ajuns să cunosc oamenii, cu toţii suntem puţin înclinaţi, mai ales în tinereţe, să confundăm providenţa cu dorinţele noastre.”
 • „Cei care sunt prea trândavi şi comozi ca să gândească singuri şi să fie proprii lor judecători, se supun legilor croite de alţii, ceilalţi simt înlăuntrul lor propriile lor legi.”
 • „Nu există realitate în afara celei din lăuntrul nostru. Iată de ce atâţia oameni duc o viaţă nereală. Ei iau imaginile din afara lor drept realitate şi nu permit lumii lor interioare să se dezvăluie.”
 • „Cei mai mulţi oameni sunt precum frunzele care se scutură, plutind şi rostogolindu-se this-happiness-consisted-of-nothing-else-but-the-harmony-of-the-few-things-aroun-403x403-nk8qn6până ajung la pământ. Alţii însă, câţiva la număr, sunt ca stelele cu traiectorie fixă, neatinse de vânt, ei poartă într-înşii propria lor lege şi propria lor traiectorie.”
 • „Tot astfel a trebuit să gândesc şi despre părinţii mei. Ei spun că eu sunt copilul lor şi că aş fi ca ei. Dar chiar dacă trebuie să îi iubesc sunt pentru ei un om străin pe care nu-l pot înţelege. Şi ceea ce este esenţial la mine şi poate fi tocmai esenţa sufletului meu, ei consideră că e neimportant şi atribuie acest ceva tinereţii sau toanelor mele. Şi cu toate acestea ţin la mine şi mi-ar face cu dragă inimă tot binele din lume. Un tată îi poate da copilului său nasul şi ochii şi chiar şi mintea drept moştenire, dar nu şi sufletul. Acesta e nou odată cu fiecare om!”
 • „Avem pretenţia ca viaţa noastră să aibă un sens, dar ea are exact atâta sens cât suntem în stare să-i dăm.”
 • „Trebuie să învăţaţi să râdeţi. Pentru a ajunge la umorul de calitate, nu vă mai luaţi prea mult in serios.”
 • „Fericirea este un „cum”, nu un „ce”. Un talent, nu un obiect.”

resurse: http://autori.citatepedia.ro/de.php?p=6&a=Hermann+Hesse


-foto preluate de pe internet-                                „Carti!”…with Roxana Barsan

Advertisements

3 thoughts on “CITATE-HERMANN HESSE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s